marți, 13 ianuarie 2015

Catehinele din ceaiul verde



  Catehinele, unul dintre compuşii ceaiului verde, au atras atenţia în diverse domenii de interes. În fapt, virtuţile lor sunt larg răspândite prin publicitate, fie că e un punct de vedere medical, fie că e vorba doar despre curele de slăbit. Dar ce sunt catehinele, de fapt şi care sunt produsele în care ele se găsesc pe piaţă? La ora actuală, auzim vorbindu-se despre catehine în lumea ştiinţifică şi medicală, dar şi în rândul populaţiei globului, datorită mass media. Virtuţile lor sunt elogiate în presă, dar e dificil de stabilit cât e realitate şi cât e doar marketing.

Catehinele fac parte din familia flavonoidelor, ale căror caracteristici au suscitat interesul lumii ştiinţifice prin capacitatea lor anti-oxidanta. Ele sunt compuşi majoritari în ceaiul verde, dar şi alte alimente le posedă, în cantităţi mai reduse: ceaiul negru, vinul roşu, strugurii, merele, ceapa şi ciocolata.

Ceaiul verde, sursa de flavonoide cea mai răspândită în Marea Britanie (61%), înaintea cepei (13%) şi a merelor (10%), aparţine aceleiaşi familii ca şi ceaiul negru, Camellia sinensis, diferenţa dintre ele fiind dată de maniera de preparare a frunzelor de ceai, cel verde nefiind supus fermentării, ceea ce îi permite să păstreze o cantitate mai mare de catehine.

Catehinele sunt celebre ca având numeroase efecte benefice asupra sănătăţii. După ultimele cercetări, consumul de ceai verde are următoarele efecte:
-         - O creştere a capacităţii energetice;
-         - O mai bună oxidare a grăsimilor şi a glucidelor;
-         - O sensibilitate crescută la insulina, ca şi scăderea glicemiei;
-         - O diminuare a inflamaţiilor;
-         - O încetinire a declinului cognitiv;
-         - O activitate anticarcinogenica.  

Conform studiilor realizate pe oameni, aceştia trebuie să consume minim 500 ml de ceai verde pe zi, pentru ca efectul său asupra sănătăţii să fie vizibil, iar unele studii merg până la a recomanda 700 ml pe zi pentru a observa rezultate notabile. Un studiu publicat în 2006 a urmărit 40.530 de japonezi timp de 11 ani şi a relevat o legătură între consumul de ceai verde şi un nivel scăzut al mortalităţii, în special la nivelul bolilor cardiovasculare. În acelaşi timp, marii consumatori de ceai verde (mai mult de 5 ceşti de 100 ml de ceai pe zi) erau şi cei care consumau cu precădere fructe, legume şi peşte. După alte studii, catehinele combinate cu cafeină au impact asupra termogenezei, adică produc căldură corporală; pentru a o produce, corpul are nevoie de energie, prin urmare el arde calorii.

Catehinele au efect asupra oxidării grăsimilor şi glucidelor şi au un efect pozitiv asupra consumului energetic, stimulând o mai bună utilizare a grăsimilor şi a zaharurilor. Mai mult decât atât, catehinele permit diminuarea oxidării LDL-colesterolului, aşa-numitul „colesterol rău”, ceea ce îl face să circule fără a se depune pe pereţii vaselor sangvine.

Insulina este hormonul care permite trecerea glucozei sangvine în celule. Uneori se ajunge la rezistenţa celulelor la insulină, ele împiedicând o trecere optimă a glucozei în celule, ceea ce determină o creştere a glicemiei. Catehinele intervin ameliorând insulina din globulele roşii, lucru demonstrat la om după consumul zilnic a 456 mg de catehine. Cel puţin aparent, catehinele joacă un rol şi în procesele inflamatorii, stimulând degradarea proteinelor inflamatorii, dar mecanismele nu sunt încă evidenţiate.


Se pare că declinul cognitiv poate fi încetinit de catehine, graţie diminuării toxicităţii neuronale cauzate de placă amiloidă (senilă), întâlnită mai ales în maladia lui Alzheimer. Pe de altă parte, catehinele par a inhiba producţia de monoxid de carbon, responsabilă de ischiemia cerebrală şi acţionează în detoxifierea de numeroşi agenţi cancerigeni prin inhibarea fenomenelor ce duc la dezvoltarea tumorilor, graţie puternicei activităţi anti-oxidante a aceloraşi catehine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu