sâmbătă, 9 iunie 2012

Maioneza


O origine incertă şi multe nume diferite pentru banala, dar excelenta maioneză. Se pare că bucătarul ducelui de Richelieu, odată cu cucerirea Port Mahon-ului pe 28 iunie 1756 ar fi inventat acest sos pe care l-ar fi numit pur şi simplu „mahonnaise”. Să mai spunem că aceasta „mahonnaise” ar fi devenit „bayonnaise” în momentul cuceririi Bayonne-ului de către acelaşi duce... Ceea ce ştim este că uzual o numeam aşa până la începutul sec.XIX, deşi Carême, celebrul bucătar din sec.XVIII se încăpăţâna să pretindă că aceasta „bayonnaise” derivă din verbul „manier” (a manipula) şi o numeşte „magnonnaise”.

În fine, pentru a pune capac, unii pretind că adevăratul precursor al maionezei ar fi ducele de Mayenne, care a trăit sub Henric al IV-lea şi a luptat împotriva lui în numele Ligii Catolice. În ajunul bătăliei de la Arques, în 1589, acest sos botezat „mayennaise” i-ar fi fost prezentat ducelui de către un bucătar care a vrut să-l măgulească, alături de un „chaud-froid de poulet”. A gustat, i-a plăcut, ca să spunem pe şleau - a mâncat ca porcul; posibil să i se fi făcut rău, deoarece a pierdut bătălia de a doua zi.

Oricum, maioneza noastră a traversat secolele fără lupte, pentru a asezona şi a însoţi carne, peşte, ouă, legume, spre deplina satisfacţie a gurmanzilor.


4 comentarii:

Unknown spunea...

Imi place mult maioneza, si chiar m-am specializat din cauza asta, si fac o maio suuuper buna(zic eu) :P

Dragos Gros spunea...

Ohoooo! Pai atunci sa te pregatesti sa faci una pe cand venim in tara!!! Eu vin cu harissa facuta in casa si tu cu maioneza. Trantim niste masline alaturi si cu paine.... :)))) O sa ma mai gandesc la ceva, ca oua de sepie nu-ti plac nici tie, nici fetelor.

Unknown spunea...

Daca e vorba de mine si de Nico, trebuie sa fie ceva animal terestru :))
Si daca nu picam de acord asupra animalului, ne rezumam la maioneza, paine si multa voie buna :P

Dragos Gros spunea...

Offff! Voi si animalele astea terestre cu coaste de porc la gratar! :)))) Ma orientez spre o gustare mica... :))

Trimiteți un comentariu