vineri, 25 mai 2012

Reţetele de melci ale lui Alexandre Dumas


Singura diferenţă pe care gurmanzii o fac atunci când vorbesc despre melci este legată de locul de unde aceştia sunt adunaţi; cei din viţa-de-vie sunt cei mai buni şi cei mai căutaţi. Romanii erau atât de mari iubitori de melci, încât îi îngrăşau în „ferme” special construite pentru aşa ceva şi îi hrăneau cu grâu şi vin pentru a-i face mai uşor de digerat. În mai multe oraşe ale Franţei, în mod particular la Nancy îi pregătim şi-i mâncăm la fel cum se consumă stridiile la Paris.
Melci à la provençale – Ia 3 duzini de melci şi pune-i într-un vas cu apă rece pentru ca apoi să-i poţi curăţa cu o perie. În acest timp pune apă la fiert într-o oală şi pregăteşte un săculeţ cu cenuşa. Când apa fierbe, pune săculeţul cu cenuşa înăuntru şi lasă să fiarbă pentru un sfert de oră. După ce timpul s-a scurs, pune melcii în apă fiartă până când se pot scoate uşor din cochilii; 12-15 minute apoi, scoate-i şi pune-i din nou în apă rece pentru a-i trage-i din „căsuţe”. Odată debarasaţi de cochilii, pune-i, pe măsură ce-i extragi, în apă călduţă. Să ai într-o crăticioara 2 liguri de ulei bun, pătrunjel, ciuperci, haşmă, o jumătate de căţel de usturoi, sare, nucşoară pisată şi puţin ardei iute verde. Când condimentele sunt gata, adăugă o jumătate de lingură de făină şi un pahar de vin alb de calitate. Când sosul începe să fiarbă, adăugă melcii bine scurşi de apă şi lasă-i să-şi desăvârşească prepararea la foc mic; trebuie că sosul să fie omogen şi mai puţin lichid, moment în care se adăugă 2-3 gălbenuşuri de ou crude, se umplu cochiliile, se astupă cu miez de pâine, se stropesc cu ulei şi se băgă la cuptor pentru un sfert de oră. Se servesc fierbinţi.
Melci à la polonaise – Taie melcii în bucăţi mari după ce i-ai fiert cum am indicat mai sus. În prealabil să pregăteşti o supă cu hrean tăiat julienne, rădăcină de pătrunjel, o ceapă tăiată bucăţi, unt, sare, nucşoară pisată şi un praf de piper. După ce rădăcinile sunt fierte, adăugă melcii în acest preparat, lasă-i la foc mic până ce sunt gata şi supa devine scăzută şi adăugă zeamă de lămâie. Umple cochiliile ¾ şi completează cu un compus format din unt frecat cu pătrunjel tocat, hrean ras şi pesmet din miez de pâine şi serveşte-i în 15 minute; hai, 20 de minute...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu