Să iei pătlăgele roşii foarte coapte şi
tăindu-le în două sau în trei, să le pui în doua-trei tingiri de dulceată,
umplându’le bine numai cu pătlăgele, fără însă să se puie apă nicicum. Pe urmă
să le pui pe foc şi cu necontenire să le amestici cu un melesteu ca să se
sfarme şi să nu se ardă nicicum. Să se fiarbă bine până se va îngroşa, apoi să
le petreci prin sita rară şi la urmă iarăşi le pune prin tingiri foarte curate şi
să se fiarbă până se va îngroşa. Când este aproape de a se mântui de fiert,
atunce pune puţină făină ticluită pentru ca să se îngroaşe şi pe urmă îl torni
prin găvănoase care să fie drepte precum în fundu aşa şi în gură şi le laşi ca
să se răcească bine. Pe urmă pui de topeşti grăsime şi fierbinte o torni
deasupra ca degetul să fie şi apoi o laşi de se sleieşte. Aşa stă fără să se
strice toata iarna.
(Din
volumul „200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”
(1842) de Mihail Kogălniceanu)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu