duminică, 27 mai 2012

Zalatină de portocală


Iei 16 dramuri de clei, îl tai bucăţele şi mi-l moi în jumătate de pahar de apă, apoi pui 75 dramuri zahăr, mi-l topeşti cu jumătate de pahar de apă; când va începe a fierbe amestecă cleiul şi un albuş de ou şi apoi îl strecori printr’un şervet şi iei zeama de la 12 portocale, zama să fie strecurată, amestici zama cu zahărul şi îl torni în calup şi îl pui în ghiaţa să se prindă. Aşa să urmezi la toate zalatinele, puind pe cât zahăr, atât şi ori de ce zeamă ai voi să o faci.

Zalatină de portocală (II)

Să freci 84 de dramuri zahăr, pui patru portocale mari si două lamâi, pune zahărul in tingire, stoarce zeama de la acele portocale şi lamâi peste dânsul, pune şi jumătate oca vin tare bun şi lasă să fiarbă bine jumătate de ceas, apoi pune zece dramuri clei topit şi-i mai dă un clocot şi’l strecoară în calup aşezat pe ghiată.

(Din volumul „200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” (1842) de Mihail Kogălniceanu)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu