joi, 24 mai 2012

Jeleurile lui Alexandre Dumas


"În mod obişnuit, pentru un jeleu bun este necesar să utilizăm 500g de zahăr pentru fiecare 500g de fructe, dar proporţia aceasta nu e obligatorie. Pentru un jeleu de corcoduşe luaţi 2 kg de zahăr şi 5 kg de corcoduşe, din care 1 kg albe, elimină sâmburii şi adaugă-le într-o cratiţă în care să pui o jumătate de halbă de apă pentru a se înmuia fructele, amestecând din când în când pentru a nu se lipi. Pentru a da mai mult gust, adăugă un coşuleţ de zmeură spălată şi lasă să fiarbă totul. Odată fierte, pasează fructele printr-o sită destul de deasă încât să le le separi sucul pe care îl torni peste zahăr şi pui pe foc. Laşi să fiarbă de vreo 12 ori până în punctul în care jeleul e gata. Pentru a verifica, ia o linguriţă de jeleu, pune-o pe o farfurie şi lasă să se răcească. Dacă se încheagă, e gata şi-l poţi muta în borcane. Acoperă borcanele întâi cu o hârtie albă îmbibată în rachiu, apoi cu două foi de hârtie legate cu aţa. Nu vreau să insist asupra închiderii borcanelor, dar dacă ele nu sunt bine legate la gură, aerul care va pătrunde înăuntru îţi va altera jeleul deoarece o mare parte a lichidului se va evapora, iar jeleul va căpăta o consistenţă nedorită.
Jeleu de mere – Pentru a face jeleu, eu folosesc în general mere reinette pentru conţinutul lor sporit de aciditate care mă ajută ca jeleul să nu devină fad; adaug şi zeamă de lămâie. Curăţă merele cu un cuţit de argint pentru a nu se colora pulpa, spală-le bine cu apă caldă, punele într-o cratiţă/oala şi acoperă-le cu apă. Pune vasul pe foc şi lasă-l până când merele sunt fierte bine, dar fără a fi sfărâmate. Pasează merele prin sită, pune sucul pe foc şi lasă-l până se leagă bine. Adăugă coajă de lămâie, mai lasă să fiarbă 2 minute, elimina coajă de lămâie şi pune jeleul în borcane.
Jeleu de flori de portocal – Pregăteşte un jeleu de mere în aceeaşi manieră ca mai sus. Când e gata, ia-l de pe foc şi adăugă imediat apa de flori de portocal, în aşa fel încât să se amestece bine aroma. Jeleul de trandafiri se prepară la fel, doar că în loc de apă de flori de portocal se adăugă apă de flori de trandafir. Poţi adăuga puţin carmin pentru ca jeleul să capete o uşoară tentă roz-pal.
Jeleu de cireşe – Spală şi scoate sâmburii cireşelor, dar să păstrezi o parte din ei pentru a da jeleului un uşor gust de migdală, adăugă un sfert din cantitate corcoduşe bine coapte şi pune pe foc cu zahărul. Fierbe bine şi pasează printr-o sită fină pentru a obţine sucul. Odată separat, pune din nou sucul pe foc până ce acesta va avea consistenţa potrivită, ia-l de pe foc şi pune-l în borcane."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu