Sobră,
misterioasă, adevărata delicatesă, smochina este un fruct fals. Ca şi verişoara
sa, mura (fac parte din aceeaşi familie botanică), smochina este o
inflorescenţă. Ceea ce luăm drept un fruct este, de fapt, un receptacul care
conţine numeroase flori care se transformă în fructe: acele mici seminţe pe
care le spargem în dinţi. Iată, înţelegem mai bine de ce încă din antichitate
smochina simbolizează fecunditatea.
A apărut, ca şi
rodia, în Africa de Nord, cartaginezii fiind multă vreme exportatori de seamă
pentru Roma antică. Se ştie că smochinele produse aici aveau o mare căutare,
chiar dacă se începuse cultura ei şi în Grecia. De altfel, mitologia greacă a
transformat-o în simbolul dorinţei. Faimosul supliciu al lui Tantalos consta în
a avea neîncetat la un braţ distanţă o ramură încărcată de smochine parfumate
fără să ajungă vreodată să le atingă (mă întreb dacă de-aici vine în limba
româna „tăntălău”). Asociată zeiţei recoltelor în mitologia romana, smochina
era prezentă la toate banchetele unde era utilizată ca îndulcitor natural.
Smochina se
asociază foarte bine cu:
Carne: foie gras, jambon crud, piept de raţă;
Brânză: roquefort, brânză de capră;
Alcool: vin roşu, vin de Porto, vin deşert;
Condimente: scorţişoară, ghimbir, vanilie;
Dulciuri: miere, ciocolată, îngheţată;
Fructe: migdale, pere, portocale.
Carte de
identitate nutriţională
(pt. 100g): calorii – 57; glucide – 13g; lipide – 0,2g; protide – 0,9g; fibre –
2,3g; calciu – 60mg; potasiu – 232mg.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu